Papryka kiszona .doc

(0 KB) Pobierz

3 kg str?ków czerwone papryki

5 zielonych ogórków

6 dużych ząbków czosnku

6 dag soli ususzony koper z nasionami

3 litry wody

 

Str?ki papryki umyć, osączyć, przeci?ć wzdłuż z jednej strony, wyjąć pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem lub ostrym szpikulcem. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja z dużym otworem włożyć paprykę i ogórki, dodać koper i obrany czosnek.

Zagotować wodę z solą, walać warzywa, obci?żyć. Pozostawić w temp. pokojowej 2 dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia.

Ukiszoną paprykę można przełożyć do mniejszych słoików i zapasteryzować.

Używać jako dodatku do mięs albo pokroić i ł?czyć z innymi warzywami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin