Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 0.5 kg drobnych truskawek

- 1 cytryna

- 0.5 kg żelującego cukru

- 5 gałązek z rozwiniętymi kwiatami czarnego bzu

 

Wykonanie:

 

Z cytryny wyciśnij sok. Truskawki dokładnie umyj. Osącz i osusz. Odszypułkuj i dopiero teraz odważ dokładnie pół kilograma. Połowę truskawek rozgnieć widelcem na miazgę i wymieszaj je z pozostałymi oraz cukrem żelującym i sokiem z cytryny. Masę przełóż do garnka o grubym dnie. Kwiaty czarnego bzu oskub z gałązek, zawiń w kawałek gazy i dokładnie zawiąż. Włóż zawiniątko do masy truskawkowej. Garnek postaw na małym ogniu i, stale mieszając, masę owocową doprowadź do wrzenia. Od czasu zagotowania gotuj konfiturę dokładnie 5 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wyciągnij zawiniątko z bzem. Przelewaj konfiturę do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin