Wodka bakaliowaZestaw na 2 litry wodki.150 g swiezych fig,150 g rodzynkow dobrego gatunku,500 g chleba swietojanskiego,500 g swiezych daktyli,300 g cukru,1 lyzeczka soku z cytryny,800 ml spirytusu o mocy 95ż,1 l wody.1. Wszystkie surowce pokroic na drobne plasterki lub rozdrobnic na kawalki,wlozyc do gasiorka lub sloja, dodac lyzeczke soku z cytryny i zalac 800 mlspirytusu o mocy 95ż. Gasiorek dobrze zakorkowac i odstawic do maceracji na3-4 tygodnie, czesto mieszajac jego zawartosc.2. Po skonczonej maceracji zlac nalew, zagotowac wode z cukrem, dodac ja donalewu. Dobrze wymieszac.3. Odstawic wodke na 6 miesiecy do dojrzewania, po czym przefiltrowac ja i rozlac do butelek.4. Dla wzbogacenia smaku mozna dodac do nalewu 250-500 ml slodkiego wina dobrego gatunku oraz skorki pomaranczowe i cytrynowe w cukrze. Smak wodki mogarowniez poprawic suszone figi i daktyle.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 60.
maarcin260