Zalewajka
super zupka
Przygotowanie: godzinkaTrudność: ŚrednioSkładniki
•
1 kg ziemniaków
2 szklanki wywaru z szynki albo z białej kiełbasy
15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
włoszczyzna (bez kapusty)
1 łyżka oleju
2 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
kilka suszonych grzybów
butelka lub słoik białego barszczu
majeranek, curry, pieprz, sól
Etapy przygotowania
1.
W wywarze z boczku,szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniak i(dość długo aby trochę się rozgotowały,bo zupa powinna być gęsta).
2.
Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie,wyjąć je.
3.
Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą,pieprzem,majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
tatanka.com