Zalewajka(2).doc

(65 KB) Pobierz
Zalewajka

Zalewajka 

super zupka 

Przygotowanie: godzinka

Trudność: Średnio


Składniki
 

1 kg ziemniaków

 

 

2 szklanki wywaru z szynki albo z białej kiełbasy

 

 

15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy

 

 

włoszczyzna (bez kapusty)

 

 

1 łyżka oleju

 

 

2 duże cebule

 

 

4-5 ząbków czosnku

 

 

kilka suszonych grzybów

 

 

butelka lub słoik białego barszczu

 

 

majeranek, curry, pieprz, sól

 

 

 

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

W wywarze z boczku,szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniak i(dość długo aby trochę się rozgotowały,bo zupa powinna być gęsta).

 

 

 

 

2.

Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie,wyjąć je.

 

 

 

 

3.

Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą,pieprzem,majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin