Sajgonki z boczniakami
Składniki
•
12 płatów papieru ryżowego
pół kg boczniaków
puszka kukurydzy
2 kiszone ogórki
10 dag wędzonego boczku
1 mniejsza cebula
pęczek koperku
4 łyżki tartego żółtego sera
sos sojowy
olej do smażenia
1.
Boczek kroimy w kosteczkę. Boczniaki po oczyszczeniu w paseczki. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo postępujemy z obraną cebulą. Kukurydzę osączamy. Koperek siekamy.
2.
Boczek wrzucamy na patelnię i wytapiamy, dodajemy boczniaki, smażymy dalej. Na koniec dołączamy ogórki i kukurydzę, a po kilku minutkach cebulę, której już nie dusimy (ma być surowa) i posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy sosem sojowym (lub też magii - płynną przyprawą) i solą.
3.
Płaty ryżowe polewamy szybko ciepłą wodą i rozkładamy na deseczce, by zmiękły (uważać z nadmiarem wody, papier może rozmoknąć). Nakładamy po łyżce farszu i zwijamy płaty podobnie jak gołąbki czy naleśniki na krokiety.
4.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy sajgonki, rumienimy lekko z jednej strony, delikatnie przewracamy, posypujemy startym serem i jak zacznie się rozpuszczać, danie gotowe jest do spożycia.
5.
Rozkładamy na talerze i podajemy np. z surówką z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego.
ALL_THE_BEST