Kulebiak ze słodką kapustą w kruchym cieście
•
Ciasto:
300 g mąki
150 g masła
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany
sól
Farsz:
800 g słodkiej kapusty
1 duża cebula
60 g masła
60 g suszonych grzybów
2 jajka na twardo
sól, pieprz
20 g do przygotowania formy
1 jajko do posmarowania kulebiaka
masła do polania kulebiaka
1.
Przygotować kruche ciasto: Mąkę wymieszać z solą, posiekać w mące masło. Dodać żółtka i tyle śmietany, żeby dało się zagnieść ciasto. Zawinąć w ściereczkę lub przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
2.
Ugotować grzyby (ok 50 minut) w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić na paseczki. Kapustę pokroić na ćwiartki i gotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie, następnie wyjąć, odcisnąć i posiekać. Cebulę przesmażyć na złoty kolor. Wymieszać kapustę z cebulą, grzybami, posiekanymi jajami, dodać sól i pieprz.
3.
Ciasto rozwałkować na 2 owalne placki grubości 5 milimetrów. Nieco mniejszy z nich włożyć do formy, położyć na nim farsz, nakryć drugim plackiem i dobrze zlepić rogi. Z resztek ciasta zrobić dekorację. Posmarować jajkiem.
4.
Piec ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać gorący, polany stopionym masłem.
ALL_THE_BEST