rogaliki drożdżowe.odt

(8 KB) Pobierz

Przepyszne rogaliki drożdżowe

Znakomita alternatywa dla tradycyjnej kanapki na drugie śniadanie. Rogalik z kubkiem kakao skusi nawet największego niejadka.

Składniki:
1 kg mąki
1,5 szkl. mleka
15 dag masła
2 jajka
10 dag drożdzy
7 łyżek cukru
sól
marmolada
 


Odlać 0,5 szkl. mleka do drożdży. Resztę mleka zagotować z tłuszczem, zaparzyć nim połączoną
z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać rozpuszczone w mleku drożdże i jajka. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć marmoladę, zawinąć w rogalik i upiec na złoty kolor w temp 200 stopni C. Pycha!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin