Aniołek.doc

(27 KB) Pobierz

                                              

                                        ANIOŁEK

 

                          Ciasto:
                              5 jajek
                              1 szklanka mąki ziemniaczanej
                              1 łyżka proszku do pieczenia
                              1 szklanka cukru
                              1 cukier waniliowy

                           Masa:
                              3 szklanki mleka
                              1 szklanka cukru
                              2 opakowania cukru waniliowego
                              1 szklanka śmietany
                              3 jaja
                              1 margaryna
                              2 łyżki maki ziemniaczanej

                              Dodatkowo galaretka o dowolnym smaku.


      Ciasto:
           Ubijamy białka na sztywna piane. Następnie dodajemy po trochu cukier i cały czas ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtku i na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na prostokątna blachę wysmarowaną tłuszczem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć placek na 2 części.

     Masa:
         Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną, mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwile pogotować cały czas mieszając. Połowę gorącej masy wylać na jedną część placka, na to położyć druga połowę ciasta i wylać resztę masy. Gdy masa ostygnie polewamy ciasto galaretką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin