Bezowiec.doc

(25 KB) Pobierz

 

             

                                      BEZOWIEC

 

2 kostki masła ( smiet.)

8 jajek

3 szkl cukru

2 szkl mleka

1 kieliszek wódki

1 puszka brzoskwiń

1 l. śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

2 cukry waniliowe

1 op bez

3 łyżki cukru pudru

 

 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, dodać wrzące mleko ciągle mieszając, wlać do wysokiego garnka i mieszać aż do zgęstnienia, ostudzić.

Masło ucierać dodając po łyżce masy. Pod koniec dodać powoli wódkę

( ostrożnie bo może się zwarzyć). 1 łyżkę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Ubić śmietanę, do żelatyny wlać 1/3 szkl wrzącej wody, wymieszać i gorące wlać do ubitej śmietany.  Schłodzić i ubić z kilkoma łyżkami cukru pudru. Na dno tortownicy skruszyć 2-3 bezy i równomiernie rozsypać. Na bezy wyłożyć obsączone brzoskwinie i wylać śmietanę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin