BEZOWIEC
2 kostki masła ( smiet.)
8 jajek
3 szkl cukru
2 szkl mleka
1 kieliszek wódki
1 puszka brzoskwiń
1 l. śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny
2 cukry waniliowe
1 op bez
3 łyżki cukru pudru
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, dodać wrzące mleko ciągle mieszając, wlać do wysokiego garnka i mieszać aż do zgęstnienia, ostudzić.
Masło ucierać dodając po łyżce masy. Pod koniec dodać powoli wódkę
( ostrożnie bo może się zwarzyć). 1 łyżkę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Ubić śmietanę, do żelatyny wlać 1/3 szkl wrzącej wody, wymieszać i gorące wlać do ubitej śmietany. Schłodzić i ubić z kilkoma łyżkami cukru pudru. Na dno tortownicy skruszyć 2-3 bezy i równomiernie rozsypać. Na bezy wyłożyć obsączone brzoskwinie i wylać śmietanę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Gryzmek