Ciasto z wisniami I.doc

(25 KB) Pobierz
CIASTO Z WISNIAMI I

CIASTO Z WISNIAMI I


1,5 kostki masła,
0,5 kg mąki,
50 dag cukru,
4 żółtka,
4 białka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru pudru,
1 kg wiśni.

 

 

                            Wiśnie (mogą być mrożone lub zawekowane) wydrylować.
A następnie zagotować z 30 - 40 dag cukru do smaku (zależy od smaku wiśni, bywają słodkie i kwaśne).
Po wystudzeniu odlać sok.
Zmieszać ze sobą mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować, rozłożyć na blasze.
Piec w 170 stopniach na złoty kolor około 20 minut.
Po wyjęciu ciasta ułożyć na nim wiśnie.
Ubić białka z 2 łyżkami cukru pudru.
Powstałą pianę – krem rozłożyć na wiśniach.
Następnie powtórnie włożyć ciasto do ciepłego piekarnika i piec około 10 minut aż wierzch ciasta zbrązowieje.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin