CIASTO Z WISNIAMI I1,5 kostki masła,0,5 kg mąki,50 dag cukru,4 żółtka,4 białka,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,2 łyżki cukru pudru,1 kg wiśni.
Wiśnie (mogą być mrożone lub zawekowane) wydrylować.A następnie zagotować z 30 - 40 dag cukru do smaku (zależy od smaku wiśni, bywają słodkie i kwaśne).Po wystudzeniu odlać sok.Zmieszać ze sobą mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka.Zagnieść ciasto.Rozwałkować, rozłożyć na blasze.Piec w 170 stopniach na złoty kolor około 20 minut.Po wyjęciu ciasta ułożyć na nim wiśnie.Ubić białka z 2 łyżkami cukru pudru. Powstałą pianę – krem rozłożyć na wiśniach. Następnie powtórnie włożyć ciasto do ciepłego piekarnika i piec około 10 minut aż wierzch ciasta zbrązowieje.
Gryzmek