GENIALNE PALUCHY Z PIERSI KURCZAKA W GRUBEJ
AROMATYCZNEJ, BOGATEJ PANIERCE Z ZESTWEM NIEOCZYWISTYCH SOSÓW.
piersi kurczaka
płatki kukurydziane
bułka tarta
ser tarty typu parmezan
migdały mielone
papryka mielona
pieprz (świeżo mielony)
sól
sos sojowy
oliwa
Piersi tniemy w zgrabne paski i marynujemy w oliwie, czosnku, sosie sojowym, papryce, soli i pieprzu.
Z gniecionych płatków kukurydzianych, bułki, sera i migdałów robimy dużą ilość panierki - w niej grubo otaczamy marynowane paski kurczaka i smażymy w głębokim tłuszczu do jednoznacznego zezłocenia. Wykładamy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu.
NA SOSY
jogurt bałkański (albo grecki, chodzi o taki gęsty)
majonez
ketchup
szalotki
czosnek
bazylia świeża
korniszony
sos chilli słodko- pikantny
dżem morelowy
Mieszamy w oddzielnych zakręcanych słoikach (metodą shakera):
jogurt + szalotki + czosnek + bazylia
majonez + ketchup + korniszony
sos chilli + dżem morelowy
Pięknie wymieszane w słoikach sosy wylewamy do miseczek i podajemy przy kurczaku.
Gryzmek