GENIALNE PALUCHY Z PIERSI KURCZAKA W GRUBEJ.doc

(27 KB) Pobierz
GENIALNE PALUCHY Z PIERSI KURCZAKA W GRUBEJ

 

 

       GENIALNE PALUCHY Z PIERSI KURCZAKA W GRUBEJ

AROMATYCZNEJ, BOGATEJ PANIERCE Z ZESTWEM                        NIEOCZYWISTYCH SOSÓW.

 

 

                                piersi kurczaka

                                płatki kukurydziane

                                bułka tarta

                                ser tarty typu parmezan

                                migdały mielone

                               papryka mielona

                               pieprz (świeżo mielony)

                               sól

                               sos sojowy

                               oliwa

       Piersi tniemy w zgrabne paski i marynujemy w oliwie, czosnku, sosie sojowym, papryce, soli i pieprzu.

Z gniecionych płatków kukurydzianych, bułki, sera i migdałów robimy dużą ilość panierki - w niej grubo otaczamy marynowane paski kurczaka i smażymy w głębokim tłuszczu do jednoznacznego zezłocenia. Wykładamy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

                                    NA SOSY

      

                   jogurt bałkański (albo grecki, chodzi o taki gęsty)

                                    majonez

                                ketchup

                   szalotki

                   czosnek

                   bazylia świeża

                   korniszony

                   sos chilli słodko- pikantny

                   dżem morelowy

 

Mieszamy w oddzielnych zakręcanych słoikach (metodą shakera):

jogurt + szalotki + czosnek + bazylia

majonez + ketchup + korniszony

sos chilli + dżem morelowy

   

Pięknie wymieszane w słoikach sosy wylewamy do miseczek i podajemy przy kurczaku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin