KRÓLIK W ŚMIETANIE
1 comber z zająca wraz .2 udami,
10 dag słoniny,
1 łyżka mąki.
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka śmietany,
1/2 szklanki octu,
1/4 szklanki czerwonego wina,
2-3goździki,pieprz,
2 listki laurowe, kawałek imbiru, sól
Ocet z winem, goździkami, imbirem, pieprzem i listkami laurowymi zagotować i ostudzić. Przygotowane marynatę zalać comber, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 24-48 godz. Wyjęć z marynaty, naszpikować słoninę pokrajane w słupki, biorąc do tego celu połowę przewidzianej w składnikach ilości. Naszpikowany comber natrzeć czosnkiem roztartym z solę, a następnie ułożyć w brytfannie wyłożonej pokrajane w plasterki pozostałą słoniną. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, zmniejszyć dopływ ciepła, posypać posiekana cebulą i dopiekać podlewając od czasu do czasu marynatą; pod koniec polać śmietaną wymieszaną z mąką i pozostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut. Pokrajać w porcje i polać przetartym przez sito sosem. Ułożony na półmisku comber obłożyć makaronem domowym lub ziemniakami pieczonymi i ozdobić piklami, owocami z kompotu i sałatą lub jarmużem. Podawać z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty, lub buraczków.
Gryzmek