KRÓLIK W ŚMIETANIE.doc

(26 KB) Pobierz
KRÓLIK W ŚMIETANIE

                                    KRÓLIK W ŚMIETANIE

 

 

  1 comber z zająca wraz .2 udami,

10 dag słoniny,

  1 łyżka mąki.

  2 cebule,

  1 ząbek czosnku,

  1 szklanka śmietany,

                          1/2 szklanki octu,

                          1/4 szklanki czerwonego wina,

                          2-3goździki,pieprz,

  2 listki laurowe, kawałek imbiru, sól

 

Ocet z winem, goździkami, imbirem, pieprzem i listkami laurowymi zagotować i ostudzić. Przygotowane marynatę zalać comber, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 24-48 godz. Wyjęć z marynaty, naszpikować słoninę pokrajane w słupki, biorąc do tego celu połowę przewidzianej w składnikach ilości. Naszpikowany comber natrzeć czosnkiem roztartym z solę, a następnie ułożyć w brytfannie wyłożonej pokrajane w plasterki pozostałą słoniną. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, zmniejszyć dopływ ciepła, posypać posiekana cebulą i dopiekać podlewając od czasu do czasu marynatą; pod koniec polać śmietaną wymieszaną z mąką i pozostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut. Pokrajać w porcje i polać przetartym przez sito sosem. Ułożony na półmisku comber obłożyć makaronem domowym lub ziemniakami pieczonymi i ozdobić piklami, owocami z kompotu i sałatą lub jarmużem. Podawać z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty, lub buraczków.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin