PLACUSZKI Z PIERSI KURCZAKA
1 podwójna pierś z kurczaka,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
15 dkg ser żółtego,
4 duże pieczarki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz, vegeta, papryka czerwona w proszku.
Sos:
1 śmietana 18%,
2-3 łyżki majonezu,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz.
Cycki z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. W misce wymieszać mąkę i olej, wrzucić do tego pokrojone cycki i ostawić na chwilę. W tym czasie pokroić oczyszczoną paprykę i cebulę w kosteczkę. Zeszklić na patelni. Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mięsa. Paprykę i cebulę lekko przestudzić i też wrzucić do mięsa. Całość doprawić i dobrze wymieszać. Jeżeli konsystencja jest zbyt "rozlazła" można wbić surowe jajko. Smażyć na patelni z obu stron na oleju bądź oliwie jak placki ziemniaczane, dociskając lekko już na patelni aby były płaskie.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i przyprawić. Kotleciki podawać polane sosem.
Gryzmek