Makowiec z ciasta drożdżowego.doc

(27 KB) Pobierz
MAKOWIEC Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

 

                    MAKOWIEC Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

                        

                              Ciasto:

   3 szkl maki

   1 szkl cukru

20 dkg masła roślinnego

3-4 jajka

10 dkg drożdży

   3 szkl mleka

   1 esencja arakowa

Sok 1 cytryny

 

                              Masa makowa:

  1 kg maku

20 dkg masła

  4 jajka

  1 szkl cukru

  1 esencja migdałowa

20 dkg bakalii

 

 

Mak zalać wrzątkiem, odlać wodę z zanieczyszczeniami, ponownie zalać wrzątkiem i pozostawić na noc, żeby spęczniał. Następnie osączyć na sicie. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Masło stopić w rondelku i wraz z masa jajeczną i esencją migdałową wmieszać do maku. Na koniec dodać przygotowane bakalie.

Mąkę przesiać do miski. Odsypać 1 szkl maki, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 15- 20 min. Białka roztrzepać, żółtka ubić z cukrem na masę i nadal ubijając wlewać stopniowo pozostałe gorące mleko i ubijać Az zgęstnieje masa i zrobi się puszysta. Dodać esencję arakową i sok z cytryny. Masę żółtkową stopniowo wlewać do maki w misce, dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Następnie porcjami wgniatać w nie masło. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godz. Do wyrośnięcia, a potem podzielić na 3 – 4 części. Każda rozwałkować na placek, posmarować białkiem oraz masa makową i zwinąć struclę. Makowce ułożyć w formie i pozostawić do wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i wetknąć w nie po 2 krótkie słomki

( przez nie w czasie pieczenia będzie uchodzić powietrze co zapobiegnie pęknięciu ciasta). Piec około 45 min. w tem180st.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin