MAKOWIEC Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
Ciasto:
3 szkl maki
1 szkl cukru
20 dkg masła roślinnego
3-4 jajka
10 dkg drożdży
3 szkl mleka
1 esencja arakowa
Sok 1 cytryny
Masa makowa:
1 kg maku
20 dkg masła
4 jajka
1 esencja migdałowa
20 dkg bakalii
Mak zalać wrzątkiem, odlać wodę z zanieczyszczeniami, ponownie zalać wrzątkiem i pozostawić na noc, żeby spęczniał. Następnie osączyć na sicie. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Masło stopić w rondelku i wraz z masa jajeczną i esencją migdałową wmieszać do maku. Na koniec dodać przygotowane bakalie.
Mąkę przesiać do miski. Odsypać 1 szkl maki, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 15- 20 min. Białka roztrzepać, żółtka ubić z cukrem na masę i nadal ubijając wlewać stopniowo pozostałe gorące mleko i ubijać Az zgęstnieje masa i zrobi się puszysta. Dodać esencję arakową i sok z cytryny. Masę żółtkową stopniowo wlewać do maki w misce, dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Następnie porcjami wgniatać w nie masło. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godz. Do wyrośnięcia, a potem podzielić na 3 – 4 części. Każda rozwałkować na placek, posmarować białkiem oraz masa makową i zwinąć struclę. Makowce ułożyć w formie i pozostawić do wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i wetknąć w nie po 2 krótkie słomki
( przez nie w czasie pieczenia będzie uchodzić powietrze co zapobiegnie pęknięciu ciasta). Piec około 45 min. w tem180st.
Gryzmek