układ pokarmowy -karta pracy.docx

(348 KB) Pobierz
Konspekt lekcji biologii

 

 

Konspekt lekcji biologii 

przeprowadzonej w klasie III gimnazjum

dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim

 

Temat: Budowa i funkcje układ pokarmowego człowieka.

 

 

 

Cele operacyjne:

A.    Wiadomości – uczeń:

q       Wymienia narządy wchodzące w skład układu pokarmowego.

q       Wyjaśnia procesy zachodzące w jamie ustnej, żołądku jelicie cienkim i grubym.

q       Dokonuje podziału pokarmów ze względu na pełnione funkcje: budulcowe, energetyczne, regulujące.

q       Wymienia sposoby zapobiegania chorobom zakaźnym układu pokarmowego (salmonelle, żółtaczka, dur brzuszny).

q       Wyjaśnia pojęcia: ,,enzymy trawienne”.

 

B.     Umiejętności- uczeń

 

q       Charakteryzuje proces trawienia pokarmów.

q       Omawia zasady zdrowego żywienia (higiena spożywania i przygotowania posiłków).

q       Potrafi wskazać produkty stanowiące tzw. ,, zdrową żywność”

q       Omawia choroby, które są wynikiem niewłaściwego odżywiania ( cukrzyca typu II, anoreksja, bulimia).

q       Wskazuje, jaką rolę pełnią witaminy w organizmie człowieka i czym grozi ich niedobór.

q       Układa  i analizuje jadłospis dzienny dla ucznia klasy III gimnazjum.

q       Wie, jakie badania lekarskie powinien wykonać kandydat do zawodu kucharza, piekarza, sprzedawcy.

 

c. Postawy- uczeń

q       Jest przekonany o konieczności właściwego doboru składników odżywczych w codziennej diecie.

q       Dąży do przestrzegania zasad higieny spożywania posiłków w celu zachowania zdrowia.

 

Metody:

q       badawcza

q       słowna (objaśniająca, poglądowa),

q       praca z  podręcznikiem i kartą pracy.

Strategia:

q       Operacyjna

 

Forma pracy:

q       indywidualna

q       grupowa

 

Środki dydaktyczne: karta pracy, podręcznik, plansze poglądowe (budowa układu pokarmowego, piramida zdrowego odżywiania, podział produktów spożywczych na budulcowe, energetyczne, regulujące) model anatomiczny – człowieka;  ,, Piramida zdrowego odżywiania się”, produkty spożywcze: konserwa, jogurt, jabłko, zupa ,, błyskawiczna”;

 

 

 

 

 

Przebieg zajęć:

FAZA WSTĘPNA

1. Sprawy organizacyjne:

q       sprawdzenie obecności i zapis tematu lekcji

q       sprawdzenie pracy domowej

q       kontrola wiadomości:

-          Proszę wymienić choroby układu pokarmowego?

-          Jakie znasz pasożyty przewodu pokarmowego?

-          Jaką chorobę układu pokarmowego nazywamy chorobą ,,brudnych rąk”?

-          Jak można zapobiegać chorobom zakaźnym układu pokarmowego?

2. Nawiązanie do tematu:

Uczniowie rozwiązują rebus  i zapisują  hasło przewodnie lekcji

,, Prawidłowe odżywianie jest podstawowym warunkiem zdrowia”

 

FAZA REALIZAYJNA

Praca w oparciu o karty pracy:

  1. Omówienie budowy  i funkcji, jaką pełni układ pokarmowy człowieka.

q       wskazywanie i nazywanie poszczególnych narządów;

q       określanie funkcji, jaką pełnią   narządy wchodzące w skład układu pokarmowego.

q       wyjaśnienie znaczenia procesu trawienia- rozkład  pokarmu ,,mechaniczny”(rozdrabnianie pokarmu,  miażdżenie przez zęby) i trawienie

     ,, enzymatyczne” (narządy wspomagające pracę układu pokarmowego: ślinianki,  

       wątroba i trzustka). 

q       Zwrócenie uwagi na chorobę, jaką jest cukrzyca: przyczyny, przebieg i leczenie  (znaczenie diety).

 

  1. Produkty spożywcze jako źródło energii

I.                    Podział produktów spożywczych na produkty, które są:

q       źródłem energii (energetyczne)

q       budują ciało człowieka (budulcowe)

q       są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych (regulujące)

 

II.                                          Omówienie zasad prawidłowego odżywiania się w oparciu  o ,, Piramidę zdrowego   odżywania się” .

q       Higiena przygotowania i spożywania posiłków (wskazówki  higieniczne; spożywanie żywności świeżej- ćwiczenia w praktycznym odczytywaniu daty przydatności produktów do spożycia z opakowań).

q       Przyczyny zatruć pokarmowych i sposoby zapobiegania im.

 

III.             Wyjaśnienie pojęcia ,,zdrowe odżywianie się”

q       Podział produktów spożywczych na dwie kategorie: ,, zdrowe” , czyli takie, które należy spożywać codziennie i ,, niezdrowe” czyli, te których spożywanie                 w nadmiarze przyczynia się do powstawania chorób ( np.,, fast- food”).

 

FAZA PODSUMOWUJĄCA

  3. Ewaluacja zajęć:

q       Wskazanie przyczyn powstawania chorób zakaźnych przewodu pokarmowego.

q       Ocena pracy uczniów

 

q       Zadanie pracy domowej (karta pracy)

 

 

    1. Napisz, jakie badania powinna wykonać do ,, książeczki pracowniczej” osoba, która będzie wykonywać zawód piekarza lub cukiernika (kontakt z produktami spożywczymi).
    2. Zaznacz prawidłową odpowiedź ,dotyczącą zasad zdrowego odżywiania się.
    3. Zadanie  dla chętnych (Ankieta – ,, Sprawdź, czy prawidłowo się odżywiasz!”)

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karta pracy

 

imię i nazwisko ucznia .......................................

 

Zadanie 1.

 

Podpisz poszczególne części układu pokarmowego  na schemacie i połącz opis z właściwym narządem.

 

……………………



.

        ślinianki

 

       przełyk

 

…………………….

   

…………………..

 

jelito ………..

…………………..

 

jelito grube

 

 

 

 

 

 

 

Zadanie 2  Napisz, jaką funkcję pełnią poszczególne części układu pokarmowego (uzupełnij tabelę).

 

 

Część układu pokarmowego

FUNKCJE

jama ustna

 

Gardło

przełykanie kęsów pokarmu

 

przesuwanie pokarmu do żołądka

 

żołądek

 

 

 

jelito cienkie

 

 

 

wchłanianie wody, formowanie kału

 

odbytnica

wydalanie kału

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdanie 3 Dokończ zdania.

 

q       Trawienie mechaniczne pokarmu zachodzi w jamie ustnej przy udziale .............................

 

q       Trawienie chemiczne zachodzi w żołądku ,  wątrobie, trzustce  przy udziale .......................

trawiennych. (skreśl, co drugą literę).

E

K

N

O

Z

D

Y

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin