MIELONKA SZYNKOWA.pdf

(27 KB) Pobierz
Mielonka szynkowa, prasowana
MIELONKA SZYNKOWA PRASOWANA
1 kg łopatki wieprzowej, z tłuszczem (ok. 10% tego
tłuszczu), dość ścięgnistej. Oddzielić tłuszcz od mięsa i mięso
nieścięgniste od ścięgnistego. Pokroić w kawałki, nie większe
niż dłoń.
Zważyć lub ocenić na oko, ile czego jest i zapeklować
mięsko, dodając proporocjonalnie ok. 20 g peklosoli - osobno
do każdego rodzaju. Tłuszczyk posolić solidną szczyptą zwykłej
soli(i tak się nie zapekluje). Wyrobić i ucisnąć w naczyniu.
Można wszystko w jednym, byle nie wymieszać
Po 2-3 godzinkach wstawić do lodówki, na 24 godz.
Wyjąć i mięso nieścięgniste pokroić wedle uznania i gustu
Mięsko ścięgniste przekręcić przez najdrobniejsze sito w
posiadanej maszynce do mięsa (najlepiej 2-3 razy). Tłuszczyk
pokroić ręcznie w kosteczkę.
W 1/3 szklanki wody rozpuścić łyżeczkę cukru i
wyrabiać osobno mięska, dodając wodę z cukrem. Połączyć
pokrojony tłuszcz i wyrobione mięso razem, dodać przyprawy -
szczyptę pieprzu, majeranku, gałki muszkatołowej, a nawet
czosnek Wyrobić.
Załadować do jakiejś osłonki, potem do szynkowarki,
docisnąć sprężynę. Wstawić do gotującej wody. Gotować ok. 10
minut, ochłodzić do temp. 85 st C. Po godzinie schłodzić i
wstawić do lodówki.
Po kilkunastu godzinach wyjąć i ... smacznego
Zgłoś jeśli naruszono regulamin