Ziemniaki Hasselback
Składniki
1 kg ziemniaków (najlepiej młodych),2 łyżki masła,5 łyżek oliwy z oliwek,morska sól,świeżo zmielony czarny pieprz,suszony tymianek
Szwedzka wersja pieczonych ziemniaków. Zachwycają niezwykłym wyglądem i smakiem. Ziemniaki obieramy. Nacinamy je nożem "w półplasterki", co 4 mm, uważając, żeby nie przeciąć spodu (najlepiej robić to na drewnianej łyżce). Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Ziemniaki smażymy 1 minutę z każdej strony. Następnie wykładamy je na papier do pieczenia nacięciami do góry. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Każdego ziemniaka polewamy mieszaniną masła i oliwy, pozostałej po smażeniu. Takie ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem) przez 40 minut (jeśli używamy starych czas pieczenia wynosi godzinę i dziesięć minut).Smacznego!!!
tatanka.com