Ziemniaki Hasselback(1).docx

(11 KB) Pobierz

Ziemniaki Hasselback

Składniki

1 kg ziemniaków (najlepiej młodych),
2 łyżki masła,
5 łyżek oliwy z oliwek,
morska sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
suszony tymianek

Szwedzka wersja pieczonych ziemniaków. Zachwycają niezwykłym wyglądem i smakiem.

Ziemniaki obieramy. Nacinamy je nożem "w półplasterki", co 4 mm, uważając, żeby nie przeciąć spodu (najlepiej robić to na drewnianej łyżce). Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Ziemniaki smażymy 1 minutę z każdej strony. Następnie wykładamy je na papier do pieczenia nacięciami do góry. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Każdego ziemniaka polewamy mieszaniną masła i oliwy, pozostałej po smażeniu. Takie ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem) przez 40 minut (jeśli używamy starych czas pieczenia wynosi godzinę i dziesięć minut).

Smacznego!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin