teoria_plynow_smarnych.pdf

(1931 KB) Pobierz
299003616 UNPDF
Płyny eksploatacyjne - TEORIA PŁYNÓW SMARNYCH
(Oleje silnikowe)
Płyn – każda substancja, która może płynąć, tj. dowolnie zmieniać swój kształt w zależności od
naczynia, w którym się znajduje, oraz może swobodnie się przemieszczać (przepływać), np.
przepompowywana przez rury.
Pojęcia płynu nie należy utożsamiać tylko z cieczą, gdyż płynami są nie tylko ciecze, ale także
wszystkie gazy, a nawet takie mieszaniny różnych faz fizycznych jak piana, emulsja, zawiesina i
Podstawową, mierzalną cechą płynów jest ich lepkość czyli miara oporu wewnętrznego jaki
stawia płyn poddawany naprężeniom ścinającym zmuszającym go do przepływu. Lepkości z
kolei nie należy mylić z gęstością, co jest powszechne w języku potocznym.
Najmniejszą ideową cząstką płynu jest element płynu.
Rodzaje płynów
Ze względu na charakter zależności naprężeń ścinających i szybkości ścinania wyróżnia się
dwa podstawowe rodzaje płynów:
·
·
płyny izotropowe (pozostałe)
Dla płynów izotropowych wyróżniamy kilka modeli:
Ze względu na sam charakter tej zależności płyny dzieli się na:
·
·
·
płyny pseudoplastyczne (rozrzedzane ścinaniem)
·
płyny tiksotropowe (zagęszczane ścinaniem)
Ponieważ istnieją dwie podstawowe własności płynu ( lepkość i ściśliwość ) można uzyskać
cztery uproszczone modele płynów:
·
płyn doskonały (nielepki i nieściśliwy)
·
płyn lepki i nieściśliwy
299003616.006.png
·
płyn nielepki i ściśliwy
·
płyn rzeczywisty (model pełny, lepki i ściśliwy)
Płyny izotropowe w przeciwieństwie do ciał stałych nie jest w stanie zachować równowagi
statycznej pod wpływem naprężeń ścinających. Jednak w wypadku płynów anizotropowych
możliwe jest wystąpienie zjawiska polegającego na ekstremalnie dużej lepkości w jednym i
małej lepkości w innym kierunku, a tym samym możliwe jest występowanie naprężeń stycznych.
Lepkość (tarcie wewnętrzne) - właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca
ich opór wewnętrzny przeciw płynięciu. Lepkością nie jest opór przeciw płynięciu powstający na
granicy płynu i ścianek naczynia. Lepkość jest jedną z najważniejszych cech płynów (cieczy i
gazów).
Inne znaczenie słowa "lepkość" odnosi się do "czepności" - terminu stosowanego w dziedzinie
klejów. Zgodnie z laminarnym modelem przepływu lepkość wynika ze zdolności płynu do
przekazywania pędu pomiędzy warstwami poruszającymi się z różnymi prędkościami.
Różnice w prędkościach warstw są charakteryzowane w modelu laminarnym przez szybkość
ścinania. Przekazywanie pędu zachodzi dzięki pojawieniu się na granicy tych warstw naprężeń
ścinających. Wspomniane warstwy są pojęciem hipotetycznym, w rzeczywistości zmiana
prędkości zachodzi w sposób ciągły (zobacz: gradient) , a naprężenia można określić w każdym
punkcie płynu. Model laminarny lepkości zawodzi też przy przepływie turbulentnym,
powstającym np. na granicy płynu i ścianek naczynia. Dla przepływu turbulentnego jak dotąd
nie istnieją dobre modele teoretyczne.
Płyn nielepki to płyn o zerowej lepkości.
299003616.007.png
Istnieją dwie miary lepkości:
Lepkość dynamiczna wyrażająca stosunek naprężeń ścinających do szybkości ścinania:
Jednostką lepkości dynamicznej w układzie SI jest: kilogram· metr - 1 ·sekunda - 1
Lepkość kinematyczna czasami nazywana też kinetyczną jest stosunkiem lepkości
dynamicznej do gęstości płynu:
Jednostką lepkości kinematycznej w układzie SI jest: metr 2 · sekunda - 1 Jej nazwa pochodzi od
tego, że jest wyrażona jedynie przez wielkości właściwe kinematyce.
Dziedziną nauki zajmującą się badaniami nad lepkością jest reologia. Pomiary lepkości
Współczynnik lepkości dynamicznej dla rozrzedzonych gazów doskonałych jest proporcjonalny
do pierwiastka z temperatury (jest to wynikiem ruchu cząsteczek gazów), a nie zależy od
ciśnienia. Dla cieczy współczynnik ten jest odwrotnie proporcjonalny do temperatury, a rośnie
wraz ze wzrostem ciśnienia (jest to spowodowane oddziaływaniem międzycząsteczkowym).
299003616.008.png 299003616.009.png 299003616.001.png
Gęstość ( masa właściwa ) – masa jednostki objętości, dla substancji jednorodnych określana
jako stosunek masy (m) do objętości (V):
Dla substancji niejednorodnych zależy od punktu substancji i określana wówczas jako granica
stosunku masy do objętości, gdy objętość obejmuje coraz mniejsze objętości obejmujące punkt:
gdzie m oznacza masę ciała (jako funkcję objętości), zaś V jego objętość.
Jednostki gęstości: kilogram na metr sześcienny – kg/m³ (w SI) , kg/l, g/cm³ ( CGS) .
Gęstość jest cechą charakterystyczną substancji, a w określonych warunkach standardowych
stanowi jedną z najważniejszych cech substancji – służy do obliczania masy i ciężaru
określonej objętości substancji.
m = ρ V
Gęstość ciał stałych wyznacza się przez ich ważenie, przy wyznaczaniu gęstości cieczy stosuje
się areometry . Aerometry stosowane w cieczy o znanej gęstości mogą służyć do wyznaczania
gęstości ciał stałych. Przy wyznaczaniu gęstości gazów stosuje się metody ważenia naczyń z
gazem o różnym ciśnieniu gazu.
Gęstość większości substancji zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury (jednym z
wyjątków jest woda w temperaturze poniżej 4°C) zjawisko to wynika z rozszerzalności cieplnej
ciał. Podczas przemian fazowych gęstość zmienia się skokowo, podczas krzepnięcia zazwyczaj
wzrasta (najbardziej znanymi wyjątkami są woda, żeliwo, a z pierwiastków bizmut, gal i
german).
Oleje – oleiste substancje ciekłe lub łatwo topniejące substancje stałe, nierozpuszczalne w
wodzie, o bardzo różnej budowie chemicznej i zastosowaniach, za to o podobnych niektórych
właściwościach fizycznych.
Oleje dzielą się na trzy kategorie:
·
·
·
299003616.002.png 299003616.003.png 299003616.004.png
Oleje ze względu na pochodzenie (co implikuje także ich skład chemiczny) dzieli się na:
·
·
·
·
Olejki nie są olejami w sensie podanej tu definicji. Olejki to skoncentrowane, ciekłe substancje
posiadające określone własności np. zapach lub smak.
Oleje mineralne
Oleje mineralne są mieszaninami wyższych węglowodorów. Uzyskuje się je głównie z rafinacji
ropy naftowej, ale także z innych źródeł, np. z przerobu smoły węglowej.
Oleje mineralne dzieli się na:
·
·
·
·
Oleje roślinne
Chemicznie oleje roślinne są mieszaninami estrów kwasów tłuszczowych (zarówno
nienasyconych jak i nasyconych). Oleje roślinne, podobnie jak zwierzęce, zalicza się do
tłuszczów. Nie wszystkie oleje roślinne są jadalne, niektóre mogą być nawet trujące. Ponadto,
niektóre oleje roślinne są schnące, lub półschnące, co uniemożliwia stosowanie ich jako nawet
prymitywnych środków smarnych, za to używa się ich w farbach i lakierach. Tak naprawdę nie
jest to jednak wysychanie, lecz polimeryzacja spowodowana światłem i sieciowanie przez
utlenianie w kontakcie z atmosferą. Oleje roślinne uzyskuje się z roślin oleistych.
Oleje zwierzęce
Tu jedynym powszechnie znanym olejem jest tran. Skład tranu zależy od gatunku zwierząt, z
którego jest uzyskiwany. Rodzajem oleju jest masło sklarowane. Masło po ostrożnym stopieniu i
zebraniu z jego powierzchni piany można przelać do butelek, gdzie nie ulega skrzepnięciu.
299003616.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin