AKSAMITNA POTRAWKA Z KURCZAKA.doc

(27 KB) Pobierz
AKSAMITNA POTRAWKA Z KURCZAKA

 

 

 

                       AKSAMITNA POTRAWKA Z KURCZAKA

 

 

                                      1 kurczak (ok. 1,3 kg),

                                   20 dag włoszczyzny

                                     1 cebula (5 dag),

                                     3 łyżki masła,

                                     2 łyżki mąki pszennej,

                                     2 żółtka,

                                        sok z ½ cytryny,

                                    2 gałązki natki pietruszki,

                                    4 łyżki kaparów,

                                    1 łyżka posiekanego koperku,

                                    1 liść laurowy,

                                    5 ziaren pieprzu,

                                    1 łyżeczka cukru,

                                       szczypta szafranu,

                                       sól.

 

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wkładamy do wrzącej posolonej wody (nie za dużo, ok. 2 litry). Cebulę kroimy i rumienimy na 1 łyżce masła. Wraz z natką, liściem laurowym oraz pieprzem wkładamy do kurczaka.

Gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu, pod przykryciem.

Włoszczyznę obieramy, kroimy, wkładamy do garnka z kurczakiem i gotujemy jeszcze przez 15 minut.  Miękkiego kurczaka wyjmujemy, dzielimy na części i usuwamy kości.  Rosół cedzimy i wstawiamy na ogień, by odparował do objętości 1 ½ szklanki. To może potrwać nawet godzinę, warto więc wykorzystać garnek o jak największej średnicy.

Gotowy wywar studzimy. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Rozprowadzamy całość zimnym wywarem i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka lekko roztrzepujemy, wlewamy 4 łyżki gorącego sosu, mieszamy i łączymy z resztą sosu.

Dodajemy kapary, szafran, sok z cytryny i cukier. Do sosu wkładamy pokrojonego na kawałki kurczaka i podgrzewamy. Musimy przypilnować, by potrawa się nie zagotowała i zdjąć garnek zanim zetną się żółtka.  Podajemy z ryżem i surówką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin