KARTOFLAK
2 kg młodych ziemniaków,
1/3 kg wędzonego boczku,
¼ kg kiełbasy
½ kg mięsa wieprzowego,
2 średnie cebule,
3 jaja,
majeranek,
sól, pieprz.
Ziemniaki obrać i zetrzeć bardzo drobno. Mięso, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać mięso i smażyć jeszcze około 5 minut.
Wszystkie pokrojone składniki dodać do startych ziemniaków i wbić jaja. Całość wymieszać, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej blachy i piec w piekarniku około 2 godzin, w temperaturze 180 stopni C.
Kartoflak jest gotowy, gdy na jego powierzchni utworzy się przypieczona skórka.
Podajemy gorący, na przykład z surówką z młodej kapusty lub ogórkami małosolnymi.
Gryzmek