KARTOFLAK.doc

(26 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

             

                                      KARTOFLAK

 

 

                                            2 kg młodych ziemniaków,

                                        1/3 kg wędzonego boczku,

                                          ¼ kg kiełbasy

                                          ½ kg mięsa wieprzowego,

                                              2 średnie cebule,

                                              3 jaja,

                                                 majeranek,

                                                 sól, pieprz.

 

 

Ziemniaki obrać i zetrzeć bardzo drobno.  Mięso, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać mięso i smażyć jeszcze około 5 minut.

 

Wszystkie pokrojone składniki dodać do startych ziemniaków i wbić jaja. Całość wymieszać, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

 

Tak przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej blachy i piec w piekarniku około 2 godzin, w temperaturze 180 stopni C.

Kartoflak jest gotowy, gdy na jego powierzchni utworzy się przypieczona skórka.

 

Podajemy gorący, na przykład z surówką z młodej kapusty lub ogórkami małosolnymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin