FILET Z ŁOSOSIA ZE SZPINAKIEM
40 dag filetów z łososia norweskiego
(bez skóry),
1 cytryna,
1 opakowanie mrożonego szpinaku,
czosnek, sól, pieprz.
Sos:
5 cząstek pomarańczy i mandarynek, ananasa,
jedna limetka,
50 ml oliwy,
50 ml sosu sojowego,
sól i pieprz
Porcje ofiletowanej ryby posyp solą i pieprzem oraz skrop cytryną. Można ją upiec na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, na grilu, w rękawie foliowym lub też w parowarze - do wyboru do koloru;) Ugotuj szpinak z dużą ilością czosnku. Składniki sosu utrzyj mikserem, wymieszaj i przypraw. Łososia skrop sosem i ułóż na szpinaku.
Jeśli lubisz dania jeszcze bardziej pikantne, możesz dodać do sosu nieco pokruszonej papryczki czuszki lub trochę chrzanu wasabi.
Gryzmek