PIKATNA POTRAWKA RYBNA
80 dkg filetów z karmazyna,
40 dkg czerwonej papryki,
40 dkg cukinii,
20 dkg cebuli,
20 dkg pieczarek,
6 sztuk średnio ostrych pepperoni,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
około 1 łyżki oliwy z oliwek,
sok z 1 cytryny,
mąka ziemniaczana,
1 łyżeczki papryki w proszku,
6 kropli tabasco,
sól, pieprz, szczypta cukru ,
2 łyżki drobno posiekanej bazylii
Filety rybne pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w drobne paski, paprykę umyć, przepołowić, usunąć ziarna i białe ścianki komory nasiennej, następnie pokroić w drobne paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry, cukinię umyć, przepołowić wzdłuż, wyjąć nasiona i pokroić w plastry.
Rozgrzać oliwę w garnku i poddusić w nim warzywa, pokroić pepperoni na małe kawałki i dodać do warzyw. Dodać pokrojoną w kostki rybę, przecier pomidorowy, tabasco, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny.
Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 8 minut. Ponownie przyprawić, ewentualnie zagęścić mąką ziemniaczaną.
Przed podaniem dodać bazylię.
Gryzmek