WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA.doc

(26 KB) Pobierz
WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

 

 

 

 

 

 

 

 

                              WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

 

 

                                    5 dag suszonych grzybów,

                                  10 śliwek suszonych bez pestek,

                                  10 suszonych jabłek,

                                    1 cebula,

                                    1 marchewka,

                                     kawałek selera,

                                     śmietana,

                                     natka pietruszki,

                                     sól, pieprz.

 

 

 

Grzyby namoczyć w wodzie na około 1 godzinę, dokładnie oczyścić i pokroić. Wodę z namoczonych grzybów wlać do garnka, uzupełnić wodą tak, żeby było około 2 l, dodać pokrojone warzywa, grzyby i gotować aż składniki będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodać część śliwek i jabłek (resztę pozostawić do dekoracji) i jeszcze gotować 15 min.

Zupę zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem i śmietaną. Smakuje także bez śmietany.

Przed podaniem udekorować pozostawionymi suszonymi owocami oraz natką pietruszki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin