ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU.doc

(25 KB) Pobierz

                              

                 ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 

          

 

                   40-50 dag zielonego groszku (może być mrożony),

                          ½ średniego selera - pokrojonego w kostkę,

                           1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,

                           1 średni por - pokrojony w półtalarki,

                     1 ½ l bulionu (może być z kostki),

                           2 łyżki masła,

                           2 łyżki mąki,

                        ½ szklanki śmietany

 

Pokrojone warzywa ( oprócz groszku ) poddusić na 1 łyżce masła.

Wymieszać z mąką i zalać 1 l bulionu, gotować ok. 20 -25 minut.

Do pozostałego bulionu włożyć groszek i gotować ok. 20 - 25 minut (do miękkości), dodać do zupy. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Dodać śmietanę i masło, ponownie zagotować.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną listkami mięty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin