ZUPA PIKANTNO.doc

(26 KB) Pobierz
ZUPA PIKANTNO - KWAŚNA

 

 

 

 

 

 

 

                           ZUPA PIKANTNO - KWAŚNA

 

 

                                  1 papryka czerwona,

                                  1 puszka pędów bambusa,

                                  2 piersi kurczaka,

                                10 pieczarek (średnich),

                                  3 cm świeżego imbiru (może być więcej)

                                  1 cebula średnia (lepsze są dymki),

                                  1 kostka rosołowa,

                                  3 łyżeczki sambal oelek

                                     (ostry sos z papryczek chili)

                                  4 łyżki sosu sojowego,

                                  2 łyżki octu winnego lub innego,

                                  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,

                                  sól i pieprz do smaku

 

 

Do 4 litrowego garnka wrzucić: drobno pokrojone - paprykę, pieczarki(w plastry), pędy bambusa wraz z wodą, imbir(w cienkie paski lub drobną kostkę), cebulkę.

Dodać kostkę rosołową, sambal, ocet, sos sojowy. Uzupełnić garnek wodą i gotować. Zupa nie powinna mocno wrzeć. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w ½ szkl. wody i wlać do wrzącej zupy. Na samym końcu dodać pokrojonego w paski lub kostkę kurczaka.

Ja lubię gęstą i ostrą zupę więc dodaję więcej mąki ziemniaczanej i sambala. Zupa powinna być ostra i kwaśna ale można ją dowolnie konfigurować.

Lepiej żeby zupa nie gotowała się zbyt długo, bo rozleci się kurczak!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin