ZUPA PIKANTNO - KWAŚNA
1 papryka czerwona,
1 puszka pędów bambusa,
2 piersi kurczaka,
10 pieczarek (średnich),
3 cm świeżego imbiru (może być więcej)
1 cebula średnia (lepsze są dymki),
1 kostka rosołowa,
3 łyżeczki sambal oelek
(ostry sos z papryczek chili)
4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki octu winnego lub innego,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
sól i pieprz do smaku
Do 4 litrowego garnka wrzucić: drobno pokrojone - paprykę, pieczarki(w plastry), pędy bambusa wraz z wodą, imbir(w cienkie paski lub drobną kostkę), cebulkę.
Dodać kostkę rosołową, sambal, ocet, sos sojowy. Uzupełnić garnek wodą i gotować. Zupa nie powinna mocno wrzeć. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w ½ szkl. wody i wlać do wrzącej zupy. Na samym końcu dodać pokrojonego w paski lub kostkę kurczaka.
Ja lubię gęstą i ostrą zupę więc dodaję więcej mąki ziemniaczanej i sambala. Zupa powinna być ostra i kwaśna ale można ją dowolnie konfigurować.
Lepiej żeby zupa nie gotowała się zbyt długo, bo rozleci się kurczak!
Gryzmek