ŁABĘDZI PUCH.doc

(26 KB) Pobierz
ŁABĘDZI PUCH

 

                                ŁABĘDZI PUCH

 

 

                         Krem:

                               2 duże czerstwe bułki

                               3 szklanki mleka

                             ½ szklanki cukru

                               1 torebka cukru waniliowego

                             10 dag wiórków kokosowych

                                1kostka masła

                                   kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol

                         Masa:

                             4 łyżki masła

                             2 łyżki mleka

                          10 dag wiórków kokosowych

                               mniej niż pół szklanki cukru

 

Upiecz biszkopt. Patrz przepis Biszkopt. Biszkopt przekroić na pół. Nałożyć więcej niż połowę masy kremowej. Przykryć drugim biszkoptem i nałożyć pozostałą masę.

     Krem

Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku. 

     Masa na wierzch

Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin