ŁABĘDZI PUCH
Krem:
2 duże czerstwe bułki
3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag wiórków kokosowych
1kostka masła
kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol
Masa:
4 łyżki masła
2 łyżki mleka
mniej niż pół szklanki cukru
Upiecz biszkopt. Patrz przepis Biszkopt. Biszkopt przekroić na pół. Nałożyć więcej niż połowę masy kremowej. Przykryć drugim biszkoptem i nałożyć pozostałą masę.
Krem
Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
Masa na wierzch
Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.
Gryzmek