MAZUREK KOKOSOWY
Ciasto:
50 dag mąki
30 dag masła
3 żółtka
1 jajo
2/3 szklanki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
Masa kokosowa:
25 dag wiórków kokosowych
25 dag słodkiej śmietanki
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
aromat waniliowy
3 białka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier czekoladowy:
2 szklanki cukru pudru
½ szklanki kakao
1/4 kostki masła
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka, jajo, skórkę cytrynową - wymieszać nożem. Szybko zagnieść ciasto ręką, owinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na pół godziny.
Z ciasta krajać plastry grubości 0,5 cm i wyłożyć nimi 2 małe blaszki, formując brzeg o wysokości 2 cm.
Wiórki wymieszać ze śmietaną, cukrem i sokiem cytrynowym. Dodać aromat waniliowy oraz ubitą pianę z białek i mąkę ziemniaczaną, lekko wymieszać. Wyłożyć na kruche ciasto posmarowane białkiem, wyrównać i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku (230 - 250 stopni C) na jasno złoty kolor.
Gdyby masa rumieniła się zbyt szybko - przykryć folią aluminiową. Po ostudzeniu można ciasto polukrować lukrem czekoladowym.
Przepis na lukier czekoladowy: Białka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać kakao, masło i aromat waniliowy.
Gryzmek