MAZUREK KOKOSOWY.doc

(28 KB) Pobierz
MAZUREK KOKOSOWY

                             MAZUREK KOKOSOWY

 

 

                             Ciasto:

                                      50 dag mąki

                                      30 dag masła

                                        3 żółtka

                                        1 jajo

                                    2/3 szklanki cukru pudru

                                          skórka otarta z cytryny

 

                           Masa kokosowa:

                                      25 dag wiórków kokosowych

                                      25 dag słodkiej śmietanki

                                1 i 1/3 szklanki cukru pudru

                                           sok z 1 cytryny

                                          aromat waniliowy

                                       3 białka

                                       3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

                         Lukier czekoladowy:

                                       3 białka

                                       2 szklanki cukru pudru

                                     ½ szklanki kakao

                                    1/4 kostki masła

                                          aromat waniliowy

 

     Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka, jajo, skórkę cytrynową - wymieszać nożem. Szybko zagnieść ciasto ręką, owinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na pół godziny.

              Z ciasta krajać plastry grubości 0,5 cm i wyłożyć nimi 2 małe blaszki, formując brzeg o wysokości 2 cm

     Masa kokosowa:

Wiórki wymieszać ze śmietaną, cukrem i sokiem cytrynowym. Dodać aromat waniliowy oraz ubitą pianę z białek i mąkę ziemniaczaną, lekko wymieszać.  Wyłożyć na kruche ciasto posmarowane białkiem, wyrównać i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku (230 - 250 stopni C) na jasno złoty kolor.

              Gdyby masa rumieniła się zbyt szybko - przykryć folią aluminiową. Po ostudzeniu można ciasto polukrować lukrem czekoladowym. 

Przepis na lukier czekoladowy:  Białka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać kakao, masło i aromat waniliowy. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin