OWOCOWE CIASTO Z MASA ŚMIETANKOWĄ.doc

(28 KB) Pobierz
OWOCOWE CIASTO Z MASA ŚMIETANKOWĄ

                 OWOCOWE CIASTO Z MASA ŚMIETANKOWĄ

 

 

                           Biszkopt:

                                  ½ szklanki mąki,

                                  ½ szklanki cukru,

                                    2 jajka,

                                    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

                                    2 łyżeczki kakao.

 

                         Masa śmietankowa:

                                     20 dag śmietany kremówki,

                                     20 dag serka homogenizowanego naturalnego,

                                     ½ szklanki cukru,

                                       5 dag masła,

                                       1 łyżka spirytusu,

                                       2 łyżeczki żelatyny,

                                     ½ szklanki mleka.

 

                         Wierzchnia dekoracja:

                                      2 paczki herbatników,

                                         maliny i jagody,

                                         galaretka.

 

Ciasto składa się z trzech części: na dole jest biszkopt, warstwa środkowa to masa śmietankowa, a na samej górze - owoce z galaretką.

     Biszkopt:

Należy ubić białka na sztywno, dodać żółtka i mieszając dosypywać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masę włożyć do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 170 stopni. Piec około 20 - 30 min.

    Masa śmietankowa:

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier. Mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Po przestudzeniu dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i następnie przelać do garnka z masłem i serkiem. W osobnym kubeczku rozpuścić żelatynę w gorącym mleku.

Po przestudzeniu żelatynę przelać do garnka, dodać łyżkę spirytusu i wymieszać. Na wystudzony biszkopt wylać masę śmietanową.

    Dekoracja:

Na masie śmietanowej ułożyć herbatniki, a następnie włożyć do lodówki aż stężeje. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wyjęciu z lodówki ułożyć owoce i zalać galaretką.

Ponownie wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin