J. Górnicka - Apteka natury.pdf

(4228 KB) Pobierz
Apteka natury - Poradnik zdrowia - Jadwiga Górnicka
Jadwiga Górnicka
APTEKA
NATURY
Poradnik zdrowia
19149132.004.png 19149132.005.png
PRZEDMOWA
Ksi ąŜ ka obejmuje wiadomo ś ci i sposoby na utrzymanie zdrowia do pierwszych 100 lat
Ŝ ycia, na odzyskanie zdrowia, które ju Ŝ troch ę nie dopisuje, oraz na wyj ś cie z wielu
przewlekłych dolegliwo ś ci i schorze ń . Wiadomo ś ci te zawarte były w poprzednich wyda-
niach Apteki natury oraz w mojej ksi ąŜ ce Zdrowie przez dotyk. W tej ostatniej pozycji by-
ły podane sposoby wykonywania akupresury stóp, masa Ŝ u Shiat-Sou, masa Ŝ y specjalnych
oraz szybkie skuteczne porady w nagłych przypadkach chorobowych, jak omdlenie,
zwichni ę cie stawu, stłuczenia mi ęś ni, wi ą zadeł, ś ci ę gien.
Ogólnie ksi ąŜ ka ta jest warto ś ciowym poradnikiem dla osób troch ę starszych, które nie
chc ą chorowa ć i niedomaga ć , dla osób młodych, które chc ą zachowa ć zdrowie i energi ę
tak potrzebn ą przy obecnym szybkim tempie Ŝ ycia i dla wszystkich, którzy maj ą ju Ŝ ja-
kie ś przewlekłe niedomagania i chc ą si ę od nich jak najszybciej uwolni ć , aby nie zacho-
rowa ć i nie utraci ć zdolno ś ci do pracy oraz zachowa ć rado ść Ŝ ycia.
S ą tu te Ŝ podane metody terapii zupełnie zapomniane w epoce leczenia chemi ą , np.:
argilloterapia - leczenie pospolit ą glink ą , leczenie poprzez uzupełnienie brakuj ą cych mi-
kroelementów i odtrucia w sytuacji post ę puj ą cego zanieczyszczenia ś rodowiska oraz
rozwoju chorób cywilizacyjnych: jak nadmiar cholesterolu, wczesna mia Ŝ d Ŝ yca naczy ń
t ę tniczych mózgu, serca i t ę tnic ko ń czyn dolnych, niedoceniane leczenie preparatami
pszczelimi, tak skutecznie przyspieszaj ą cymi powrót do zdrowia i do pełnej sprawno ś ci.
Uwa Ŝ ny Czytelnik znajdzie tu skuteczne recepty na choroby krwi, w ę złów chłonnych,
ziarnic ę zło ś liw ą , zakrzepic ę , choroby serca i układu kr ąŜ enia, schorzenia go ść cowe i
reumatyczne, schorzenia kobiece, schorzenia p ę cherza moczowego, prostaty, kamic ę ner-
kow ą , schorzenia przemiany materii, schorzenia układu pokarmowego, schorzenia skóry,
schorzenia układu oddechowego, jak si ę hartowa ć , aby nie łapa ć łatwo infekcji i jak łatwo
wyleczy ć przezi ę bienie, jak oczy ś ci ć woreczek Ŝ ółciowy i drogi Ŝ ółciowe w w ą trobie, jak
rozpu ś ci ć i urodzi ć kamienie nerkowe, co stosowa ć , aby si ę nie tworzyły nowe, jak oddy-
cha ć , aby łatwiej wydala ć toksyny.
Oczywi ś cie zawsze dobrze jest by ć w kontakcie z lekarzem naturalist ą i stosowa ć jed-
nocze ś nie leczenie wspomagaj ą ce, np.: odpowiednie Ŝ ywienie, dobrane dla siebie zioła,
k ą piele, pi ć ś wie Ŝ e soki z jarzyn, które ułatwiaj ą i przyspieszaj ą powrót do zdrowia, oraz
masa Ŝ e stóp i całego ciała.
Wdzi ę czna b ę d ę za wszelkie uwagi Czytelników - tak pozytywne, jak i krytyczne.
Jadwiga Górnicka
19149132.006.png
Projekt okładki Jerzy Mostowski
Opracowanie ilustracji Xaweny Piwocki
Opracowanie redakcyjne
El Ŝ bieta Stefa ń ska
El Ŝ bieta Zawadzka
Opracowanie techniczne El Ŝ bieta Goł ę biewska
19149132.007.png 19149132.001.png
ś YWIENIE
TO ZDROWIE
LUB CHOROBA
19149132.002.png
ś YWIENIE
O znaczeniu prawidłowych zestawów produktów spo Ŝ ywczych w
leczeniu chorób metodami naturalnymi
Medycyna ostatnich lat poczyniła ogromne post ę py w rozpoznaniu zale Ŝ no ś ci pomi ę -
dzy stanem zdrowia człowieka a sposobem jego od Ŝ ywiania. Szczególnie wiele nauka
dowiedziała si ę o takich dziedzinach, jak biologiczna warto ść pokarmów, procesy tra-
wienne i przemiany materii, wpływ na zdrowie i znaczenie pokarmowe białka, amino-
kwasów egzogennych, w ę glowodanów, tłuszczów, witamin, biopierwiastków i wody.
Rozwa Ŝ ania na temat zwi ą zków mi ę dzy od Ŝ ywianiem a stanem zdrowia nale Ŝ y po-
przedzi ć ogóln ą uwag ą , Ŝ e zapotrzebowanie na produkty spo Ŝ ywcze jest zindywiduali-
zowane, a nadto zró Ŝ nicowane u ludzi zdrowych i chorych. Ka Ŝ dy powinien pozna ć swo-
je indywidualne potrzeby, gdy Ŝ nawet uniwersalne zalecenia, Ŝ e nale Ŝ y jada ć czosnek ze
wzgl ę du na selen, jabłka, poniewa Ŝ zawieraj ą pektyny, natk ę pietruszki, jako bogate ź ró-
dło witaminy C, a czere ś nie ze wzgl ę du na wiele witamin B 5 , oraz pi ć mleko, gdy Ŝ znaj-
duje si ę w nim komplet aminokwasów egzogennych, a nadto wap ń - nie mog ą by ć uogól-
niane.
Białko. Oprócz w ę glowodanów i tłuszczów nale Ŝ y do podstawowych składników po-
karmowych. Jest zasadniczym tworzywem cytoplazmy - substancji budulcowej komórek,
budulcem enzymów, hormonów i hemoglobiny. Wszystkie białka proste składaj ą si ę z
aminokwasów, które s ą zwi ą zkami organicznymi.
Na kilogram wagi ciała człowiek potrzebuje przeci ę tnie 0,5 g białka, cho ć bywaj ą nie-
znaczne odchylenia indywidualne. Zapotrzebowanie organizmu na białko wzrasta w stre-
sach, chorobach zaka ź nych, przy braku snu, wykonywaniu ci ęŜ kiej pracy fizycznej, w
warunkach wysokiej temperatury, w stanach bólu, obawy i l ę ków. Normy dziennego spo-
Ŝ ycia białka wynosz ą 30-55 g. Powinno to by ć białko pełnowarto ś ciowe, a wi ę c takie,
które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Spo Ŝ ywanie białka w ilo ś ciach przekraczaj ą cych wymienion ą tu norm ę mo Ŝ e spowo-
dowa ć przeci ąŜ enie w ą troby i nerek zmuszaj ą c je do usuwania zb ę dnego balastu, co do-
prowadza te narz ą dy do patologicznego przerostu.
Pi ą t ą cz ęść wagi ciała stanowi białko. Bierze ono udział w utrzymaniu równowagi
wodnej w organizmie. Syntetyzowanie białek jest potrzebne do tworzenia antyciał nie-
zb ę dnych do zwalczania infekcji bakteryjnych. W skład mi ęś ni, ko ś ci, krwi, enzymów,
nerwów, błon itp. wchodz ą odmienne białka. Wszystkie białka ro ś linne składaj ą si ę z
identycznych aminokwasów. Do syntezy własnego białka organizm ludzki potrzebuje 22
aminokwasy, z których osiem musi otrzymywa ć z zewn ą trz (st ą d ich nazwa: egzogenne)
z pokarmem. Aminokwasy s ą niezb ę dne jako materiał do syntezy
9
19149132.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin