Dieta na piątkę.doc

(36 KB) Pobierz
Dieta na piątkę

 

Dieta na piątkę!

Zima sprzyja siedzeniu w domu, jednak pomimo, to rzadko kiedy mamy ochotę spędzać długie mroźne wieczory nad podręcznikiem zakuwając do egzaminów czy stosem dokumentów nadrabiając zaległości z pracy. Co warto włączyć do menu, by pomimo nie sprzyjającej aury zachować jasność umysłu i umilić sobie chwile spędzone nad książkami? Jak zmodyfikować swoją dietę, by nasze myśli nie błądziły gdzieś daleko? Wystarczą już niewielkie zmiany, by nasz mózg powrócił do pełnej formy.

 

Poprzez odpowiednio skomponowaną dietę możemy wpłynąć na rozwój psychiczny dziecka już w życiu płodowym! Czas, w którym układ nerwowy się rozwija rozpoczyna się już w trzecim trymestrze ciąży i trwa do końca drugiego roku życia. Oznacza to, że o prawidłowy rozwój mózgu należy dbać już w czasie ciąży!

 

Badania naukowe potwierdzają, że zmodyfikowanie diety pod kątem zawartości określonych składników żywieniowych poprawi funkcje mózgowe, naszą zdolność poznawczą, umiejętność uczenia się, zapamiętywania oraz kreatywność, czyli ogólną sprawność umysłową.

 

Spośród składników odżywczych szczególnie istotnych dla pracy mózgu należy wymienić kilka najważniejszych. Są to: magnez, cynk, białko, flawonoidy, lecytyna oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Z witamin należy zwrócić głównie uwagę na witaminy z grupy B (B1, B6, B12, kwas foliowy) oraz witaminę C.

  

Jak powinno się to przedstawiać w praktyce?

Regularność przede wszystkim! Spożywaj regularnie co najmniej 5 posiłków dziennie (3 główne plus dwie wartościowe przekąski).

 

Ryby co najmniej raz w tygodniu!

Ryby są doskonałym źródłem kwasów omega 3, a te z kolei są wymarzonym pokarmem dla mózgu, poza tym wchodzą w skład komórek nerwowych i odpowiadają za przekaźnictwo nerwowe.

Zamień jasne pieczywo na razowe!

Produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce są elementem zbilansowanej diety, bez której nie możemy mówić o zdrowiu i dobrej kondycji. Dostarczają wielu cennych minerałów oraz błonnika pokarmowego wpływającego na przemianę materii.

Dbaj o przegryzki między posiłkami!

W czasie długiego „ślęczenia” nad książką czy przed komputerem warto mieć pod ręką bakalie, które są skarbnica niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu minerałów.

Migdały poprawiają wzrok oraz pamięć i koncentrację, także stan włosów, cery i paznokci.

Zawarte w figach minerały mają własności odżywcze, regenerujące, warto więc po nie sięgać gdy powoli opadamy z sił podczas nauki.

Rodzynki zawierają całą gamę witamin i składników mineralnych, są bardzo słodkie i wartościowe. Wzmacniają naszą odporność, poprawiają pracę serca i mózgu.

Orzechy włoskie są bogate przede wszystkim w nienasycone tłuszcze roślinne oraz witaminy E, B, PP i D, fosfor. Dzięki czemu wzmagają pamięć oraz stymulują koncentrację. Warto dodać je do musli lub sałatki owocowej,

Morele i daktyle są natomiast świetnym źródłem beta karotenu dzięki czemu mają zbawienny wpływ na nasz wzrok. Ponad to obniżają poziom cholesterolu we krwi i wspomagają pracę serca.

Ruszaj się!

Tylko urozmaicona i zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną może utrzymać organizm w formie. Pamiętaj o tym zwłaszcza, podczas natłoku pracy, czy w czasie sesji – kiedy organizm jest przemęczony – pracą i często stresem. Zamiast zajadać stres słodyczami, przyjrzyj się krytycznie swojej diecie i wprowadź drobne poprawki, a efekty na pewno będą satysfakcjonujące.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin