Składniki:
50 dag dyni bez skóry i pestek,
0,5 szklanki mleka,
4 jaja,
4 łyżki tartej bułki,
3 - 4 łyżki cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
margaryna i bułka tarta do formy.
Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną dynię zalać mlekiem i rozgotować (można w szybkowarze, ogrzewając 7 min. Od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego), przetrzeć przez sito lub zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z dynią i tartą bułką. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać masę z pianą, włożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką formy budyniowej lub do innego naczynia, szczelnie przykryć, wstawić do szybkowaru. Na dno szybkowaru wlać i szklankę wody, zamknąć i ogrzewać 20 min. Od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać na gorąco.
Uwaga! Budynie gotowane na parze można polewać słodkimi sosami.
tatanka.com