Budyń z dyni.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

50 dag dyni bez skóry i pestek,

0,5 szklanki mleka,

4 jaja,

4 łyżki tartej bułki,

3 - 4 łyżki cukru,

2 opakowania cukru waniliowego,

margaryna i bułka tarta do formy.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Pokrojoną dynię zalać mlekiem i rozgotować (można w szybkowarze, ogrzewając 7 min. Od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego), przetrzeć przez sito lub zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z dynią i tartą bułką. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać masę z pianą, włożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką formy budyniowej lub do innego naczynia, szczelnie przykryć, wstawić do szybkowaru. Na dno szybkowaru wlać i szklankę wody, zamknąć i ogrzewać 20 min. Od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać na gorąco.

         Uwaga! Budynie gotowane na parze można polewać słodkimi sosami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin