Budyń z papryki60 dag papryki,1/2 kostki masła,20 dag chleba,2 i 1/2 szklanki mleka,4 jaja,1-2 łyżki bułki tartej,1 cebula,2 łyżki tartego żółtego sera,20 dag móżdżku cielęcego lub wieprzowego (lub inne podroby),sól, pieprz,1 łyżka mąki,tłuszcz i bułka tarta do formy Chleb pokroić w drobną kostkę, zanurzyć na chwilę w mleku, Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Paprykę wymyć, usunąć ogonek i nasiona, pokroić drobno i razem z cebulą poddusić na tłuszczu. Cebulę z papryką wymieszać z chlebem, żółtkami i ubitą na sztywno pianą. Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Formę zamknąć i gotować w kąpieli wodnej przez ok. 1 godz. W czasie gotowania dolewać wody. Móżdżek oczyścić z błon, ugotować, odcedzić, posiekać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Po wyjęciu budyniu z formy otwór w budyniu napełnić móżdżkiem. Zasmażyć na biało mąkę z tłuszczem, rozprowadzić mlekiem, posolić, zagotować, zaciągnąć żółtkiem i gorącym sosem polać budyń.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
tatanka.com