Kotlety z fasoli Piękny Jaś;25 dag fasoli,1 cebula,1 ząbek czosnku,1 łyżka masła,3 łyżki bułki tartej,1 łyżka natki pietruszki,sól, pieprz,bułka tarta do panierowania i olej do smażenia.Fasolę namoczyć w wodzie na noc, a następnie odcedzić i zmiksować. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oliwie. Do fasoli dodać cebulę, jajko, sól, masło i przyprawy, wyrobić masę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym.Kotlety z ziemniaków1,2 kg ziemniaków,2 jajka i 1 żółtko,3 łyżki mąki pszennej,2 łyżki masła,szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, do panierowania:6 łyżek ziarna sezamowego,olej do smażenia.Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, przestudzić, obrać ze skórki i zemleć przez maszynkę. Dodać mąkę, jajka, żółtko, masło i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Składniki dobrze wyrobić. Z masy uformować kotlety, obtaczać w sezamie i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z zieloną sałatą i sosem pomidorowym.Kotlety z kapusty i pieczarek50 dag białej kapusty,25 dag pieczarek,10 dag wędzonego boczku,2 jajka,1 cebula,1 łyżka natki pietruszki2 łyżki masła,sól, pieprz,bułka tarta do panierowania,oliwa do smażenia.Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę pokroić na paski. Umieścić w garnku z wrzącą i osoloną wodą. Gotować do miękkości przez ok. 20-30 min. Kapustę odcedzić na cedzaku. Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć z boczkiem pokrojonym w kostkę i z cebulką. Ostudzoną kapustę i przesmażone pieczarki z boczkiem zemleć. Do zmielonej masy dodać jajka, sól, pieprz, natkę pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Gdyby masa była za rzadka dodać bułkę tartą. Z masy uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na oliwie na rumiano.Kotlety drobiowe zapiekane50 dag mielonego mięsa indyka,1 kg kapusty pekińskiej,1 szkl. kaszy manny,1 cebula,1 ząbek czosnku,2 jajka,2 kostki bulionu rosołowego z drobiu,1 mały koncentrat pomidorowy,bułka tarta, vegeta, sól, pieprz,olej do smażenia.Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Kapustę poszatkować dodać kaszę manną, mięso, jajka, cebulę i czosnek. Doprawić vegetą, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Kostki rosołowe rozpuścić w 1 l wrzącej wody dodać koncentrat pomidorowy, zalać kotlety i przykryć naczynie pokrywą. Potrawę zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.Kulki drobiowe z rodzynkami i migdałami50 dag mięsa mielonego indyczego,3 łyżki rodzynek,1 jajko,1 łyżka masła,1 sucha bułka,0,5 szkl. słodkiej śmietanki,1 łyżka pokruszonych płatków migdałowych,1 łyżka posiekanego koperku,szczypta gałki muszkatołowej,sól, pieprz.do panierowania:4 łyżki bułki tartej2 łyżki pokruszonychpłatków migdałowych,olej do smażenia.Rodzynki umyć, sparzyć wrzącą wodą i po chwili odcedzić. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Masło rozetrzeć z bułką, dodać płatki migdałowe, połączyć z mięsem i rodzynkami, dodać żółtko, posiekany koperek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę. Z białka ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Z masy uformować kulki średnicy 2 cm, obtoczyć w bułce wymieszanej z migdałami. Usmażyć na rumiano na oleju (kulki muszą być całe w nim zanurzone). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub na zimno, jako jeden ze składników koreczków.
tatanka.com