Kotlety z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,

 

15 dag pieczarek,

 

1 cebula,

 

20 dag tłustego sera twarogowego,

 

1 jajko,

 

3 łyżki bułki tartej,

 

8 łyżek oleju,

 

1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

 

sól,

 

pieprz;

 

sos:

 

60 dag pokrojonych pomidorów pelati wraz z zalewą,

 

1 cebula,

 

2 ząbki czosnku,

 

3 łyżki oleju,

 

1 łyżeczka przyprawy z suszonych warzyw (np. Jarzynka),

 

po szczypcie tymianku, bazylii i cukru,

 

sól, pieprz;

 

do dekoracji: zielona sałata

 

 

Wykonanie:

 

Robimy sos: cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory razem z zalewą, przyprawę z suszonych warzyw i dusimy pod przykryciem 20 min na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem.

 

Kaszę płuczemy, zalewamy 1 1/2 szklanki wrzątku, solimy i gotujemy na małym ogniu na sypko (ok. 20 min). Pieczarki czyścimy, płuczemy na sicie i drobno kroimy. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy pieczarki, smażymy ok. 3 min i odstawiamy do ostudzenia.

 

Ser twarogowy rozcieramy na miazgę, łączymy z kaszą, dodajemy pieczarki z cebulą, jajko i natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy i mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na pozostałym oleju z dwóch stron na rumiano.

 

Podajemy na liściach zielonej sałaty, polane sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin