Składniki:
2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
15 dag pieczarek,
1 cebula,
20 dag tłustego sera twarogowego,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
8 łyżek oleju,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz;
sos:
60 dag pokrojonych pomidorów pelati wraz z zalewą,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka przyprawy z suszonych warzyw (np. Jarzynka),
po szczypcie tymianku, bazylii i cukru,
sól, pieprz;
do dekoracji: zielona sałata
Wykonanie:
Robimy sos: cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory razem z zalewą, przyprawę z suszonych warzyw i dusimy pod przykryciem 20 min na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem.
Kaszę płuczemy, zalewamy 1 1/2 szklanki wrzątku, solimy i gotujemy na małym ogniu na sypko (ok. 20 min). Pieczarki czyścimy, płuczemy na sicie i drobno kroimy. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy pieczarki, smażymy ok. 3 min i odstawiamy do ostudzenia.
Ser twarogowy rozcieramy na miazgę, łączymy z kaszą, dodajemy pieczarki z cebulą, jajko i natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy i mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na pozostałym oleju z dwóch stron na rumiano.
Podajemy na liściach zielonej sałaty, polane sosem.
tatanka.com