Składniki na spód:
· 125 g ciastek digestive w czekoladzie
· 40 g zrumienionych i posiekanych migdałów (ja daję zmielone)
· 70 g stopionego masła
· 1 łyżka brązowego cukru (można pominąć)
Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy migdały i stopione masło oraz łyżkę brązowego cukru. Układamy w foremce o średnicy 20 cm wyłożonej papierem, schładzamy.
Ponadto na masę serową:
· 500 g Philadelphii, można również użyć twarożku śmietankowego
· 115 g brązowego cukru
· 125 g gorzkiej czekolady
· 2 jaja
· 125 ml kremówki
· otarta skórka z jednej pomarańczy
Ser miksujemy z cukrem na gładko, dodajemy czekoladę, stopioną na parze i ostudzoną, jaja, kremówkę i skórkę pomarańczową. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylewamy na schłodzony spód.
Pieczemy w 160 stopniach przez około 1,5 godziny (z twarogiem innym niż Philadelphia - krócej, około 1h 10 min).
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, udekorować.
Smacznego :)
tatanka.com