KURCZĄ MARYNOWANY.doc

(27 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

              KURCZĄ MARYNOWANY ( na ciepło lub na zimno)

1 kurczak (ok. 1 kg), 1 cytryna, 1 por,

1  marchew,

2 cebule,

2-3 gałązki selera,

2 gałązki kolendry,

nieco tymianku (żywego lub suszonego),

1/4 l wina białego wytrawnego,

4 łyżki octu winnego,

1 szklanka wody,

4-5 goździków,

oliwa z oliwek,

sól.

Kurczaka po umyciu dzielimy na mniejsze części. Powinno wyjść ich 8-10. W garnku robimy mieszaninę z octu, wina, goździków, soli i wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kolejno przesmażamy na niej na rumiano przygotowane kawałki kurczaka. Wrzucamy je do garnka z winną zalewą. Następnie w ciągu krótkiej chwili przesmażamy pokrojone w plasterki marchew i cebulę oraz pokrojone na nieco wyższe słupki kawałki pora. Jarzyny wkładamy do garnka z kurczakiem. Dokładamy 3-4 cienkie półplasterki cytryny. Gałązki selera i kolendry. Danie dusimy pod przykryciem 30 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie. Przykrywamy i wkładamy do schłodzenia i zamarynowania do lodówki, co najmniej na 5 godzin. Może też spokojnie doczekać na konsumpcję dłużej, np. całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Wyciągamy zmacerowane kawałki cytryny. Delikatnie odejmujemy kości z kawałków mięsa. Na ciepło:

Podajemy na półmisku wraz z sosem i jarzynami, w których mięso było duszone. Dekorujemy cienko skrojonymi wzdłuż plasterkami cytryny. Dobrym dodatkiem jest ryż. Na zimno:

Tak samo, jak na ciepło, już bez ryżu. Możemy ładnie skroić kawałki kurczaka na plastry, udekorować częścią jarzyn z duszenia. Podać z cytryną i plasterkami mango. Całość polać marynatą, w której był robiony.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin