BRZOSKWINIOWE TIRAMISU
40 podłużnych biszkoptów
80 ml likieru morelowego lub brzoskwiniowego
1-2 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń (850 ml)
1 kg tłustego twarogu
500 ml jogurtu naturalnego 15 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego500 ml śmietany kremówkimasło do posmarowania formymięta
biszkopty do dekoracji.
Blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm posmaruj masłem. Na dnie blaszki ułóż jeden obok drugiego 20 biszkoptów. Skrop je likierem. Żelatynę wsyp do rondelka, wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Następnie rondelek postaw na małym ogniu i mieszając, rozpuść żelatynę. Wyjęte z zalewy brzoskwinie osacz na sitku, zalewę zachowaj. Odłóż do dekoracji trzy połówki brzoskwiń, pozostałe owoce pokrój w małą kostkę. Twaróg trzykrotnie przepuść przez maszynkę do mięsa lub dokładnie utrzyj mikserem. Zmielony ser wymieszaj z jogurtem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj około 1/2 szklanki zalewy brzoskwiniowej. Żelatynę wymieszaj najpierw z trzema-czterema łyżkami przygotowanego kremu, a następnie połącz z resztą kremu. Śmietanę ubij na sztywno i razem z pokrojonymi brzoskwiniami dodaj do kremu. Połowę kremu rozsmaruj na spodzie z biszkoptów. Przykryj pozostałymi ciastkami. Skrop resztą alkoholu. Rozsmaruj pozostały krem. Wierzch wygładź szerokim nożem. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem pokrój na kawałki. Każdą porcję udekoruj miętą i biszkoptem.
Gryzmek