BRZOSKWINIOWE TIRAMISU.rtf

(19 KB) Pobierz
BRZOSKWINIOWE TIRAMISU

 

 

 

BRZOSKWINIOWE TIRAMISU

40 podłużnych biszkoptów

80 ml likieru morelowego lub brzoskwiniowego

1-2 łyżeczki żelatyny

1 puszka brzoskwiń (850 ml)

1              kg tłustego twarogu

500 ml jogurtu naturalnego 15 dag cukru

2              torebki cukru waniliowego
500 ml śmietany kremówki
masło do posmarowania formy
mięta

biszkopty do dekoracji.

Blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm posmaruj masłem. Na dnie blaszki ułóż jeden obok drugiego 20 biszkoptów. Skrop je likierem. Żelatynę wsyp do rondelka, wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Następnie rondelek postaw na małym ogniu i mieszając, rozpuść żelatynę. Wyjęte z zalewy brzoskwinie osacz na sitku, zalewę zachowaj. Odłóż do dekoracji trzy połówki brzoskwiń, pozostałe owoce pokrój w małą kostkę. Twaróg trzykrotnie przepuść przez maszynkę do mięsa lub dokładnie utrzyj mikserem. Zmielony ser wymieszaj z jogurtem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj około 1/2 szklanki zalewy brzoskwiniowej. Żelatynę wymieszaj najpierw z trzema-czterema łyżkami przygotowanego kremu, a następnie połącz z resztą kremu. Śmietanę ubij na sztywno i razem z pokrojonymi brzoskwiniami dodaj do kremu. Połowę kremu rozsmaruj na spodzie z biszkoptów. Przykryj pozostałymi ciastkami. Skrop resztą alkoholu. Rozsmaruj pozostały krem. Wierzch wygładź szerokim nożem. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem pokrój na kawałki. Każdą porcję udekoruj miętą i biszkoptem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin