BABKA WIELOSMAKOWA.rtf

(14 KB) Pobierz
BABKA WIELOSMAKOWA

 

 

 

BABKA WIELOSMAKOWA

2 szkl maki pszennej

                                  1 szkl cukru

25 dkg masła

6 jajek

1 kisiel wiśniowy

                                   1 kisiel brzoskwiniowy
                                   6 łyżek oleju

                                 2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku

 

 

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, oraz na przemian olej i mąkę z proszkiem. Na końcu dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części, do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej brzoskwiniowy, do trzeciej kakao a czwartą zostawić białą. Do tortownicy wlać białą masę, potem z kisłem wiśniowym, potem z kakaem a na końcu z kisłem brzoskwiniowym. Piec około 60 min. w tem 180 st. Posypać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin