BISZKOPTOWE GNIAZDKA
Ciasto:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 szkl maki ziemniaczanej
1½ łyżeczki proszku 3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
Masa:
25 dkg masła
½ l mleka
2 łyżki maki pszennej 10 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag rodzynek
2 łyżki dżemu
1 galaretka
Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku. Wlać oliwę, mąkę oba rodzaje zmieszaną z proszkiem, lekko wymieszać i dodać wodę. Piec około 30 min. w tem 200st.
W połowie mleka rozrobić mąkę i wlać do reszty mleka. Zmiksować i zagotować. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodawać po łyżce mleka, cały czas ucierać. Można dodać 2-3 łyżki alkoholu.
Biszkopt przekroić na pól. Jeden posmarować dżemem, położyć masę, a na to drugą część biszkoptu z wykrojonymi dziurkami( 4 rzędy po 3). Do otworów włożyć owoce i zalać galaretką( przyrządzoną z 400ml. Wody). Posypać cukrem pudrem.
Gryzmek