BISZKOPTOWE GNIAZDKA.doc

(29 KB) Pobierz
BISZKOPTOWE GNIAZDKA

 

 

 

BISZKOPTOWE GNIAZDKA

 

                                Ciasto:

                                      6 jajek

                                        1 szkl cukru

                                        1 szkl mąki pszennej

                                         1 szkl maki ziemniaczanej

                 1½ łyżeczki proszku
                                             3 łyżki oliwy

                                        3 łyżki wody

 

                                  Masa:

                                       25 dkg masła

                                              ½ l mleka

                                       2 łyżki maki pszennej
                                        10 łyżek cukru pudru

                                         1 cukier waniliowy

                                        1 łyżki mąki ziemniaczanej

                                       10 dag rodzynek

                                        2 łyżki dżemu

                                         1 galaretka

 

 

  Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku. Wlać oliwę, mąkę oba rodzaje zmieszaną z proszkiem, lekko wymieszać i dodać wodę. Piec około 30 min. w tem 200st.

   W połowie mleka rozrobić mąkę i wlać do reszty mleka. Zmiksować i zagotować. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodawać po łyżce mleka, cały czas ucierać. Można dodać 2-3 łyżki alkoholu.

   Biszkopt przekroić na pól. Jeden posmarować dżemem, położyć masę, a na to drugą część biszkoptu z wykrojonymi dziurkami( 4 rzędy po 3). Do otworów włożyć owoce i zalać galaretką( przyrządzoną z 400ml. Wody). Posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin