KOKOSANKA.doc

(25 KB) Pobierz
KOKOSANKA

                                      KOKOSANKA

                        

                        Ciasto:

1 szkl cukru

1 masła( lub margaryny)

1 cukier waniliowy

6 łyżek wody

3 łyżki kakao

5 żółtek

1 jajko

1 szkl mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

                       Blat kokosowy:

5 białek

1 szkl cukru

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

2 paczki kokosu.

 

              Cukier, margarynę, cukier waniliowy, wodę i kakao włożyć razem do garnuszka i zagotować. Odlać pół szklanki i zostawić. Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki ciasta i utrzeć mikserem. Ciasto przełożyć do tortownicy. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, kokos i wymieszać. Wyłożyć na surowe ciasto i piec ok 35-40 min w temp 170 stopni. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin