KOKOSANKA
Ciasto:
1 szkl cukru
1 masła( lub margaryny)
1 cukier waniliowy
6 łyżek wody
3 łyżki kakao
5 żółtek
1 jajko
1 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Blat kokosowy:
5 białek
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
2 paczki kokosu.
Cukier, margarynę, cukier waniliowy, wodę i kakao włożyć razem do garnuszka i zagotować. Odlać pół szklanki i zostawić. Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki ciasta i utrzeć mikserem. Ciasto przełożyć do tortownicy. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, kokos i wymieszać. Wyłożyć na surowe ciasto i piec ok 35-40 min w temp 170 stopni. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Gryzmek