ROLADA TOFII.doc

(25 KB) Pobierz
ROLADA TOFII

                             ROLADA TOFII

                   

                      Ciasto:

8 jaj

1 szkl. cukru pudru

3/4 szkl. mąki pszennej

1 cukier waniliowy

szczypta soli.

 

                        Masa:

1 kostka miękkiego masła

1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego (drugą połówką przekładam wafle albo daję do wyjedzenia dzieciom)

1 szkl bakalii (np. orzechów włoskich)

ewentualnie koniak lub inny alkohol do nasączenia.

 

 

              Ciasto: ubić pianę z białek z odrobiną soli, żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać mąkę, a na koniec pianę z białek. Wylać na dużą blachę (taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku ok. 30 min - na jasnozłoty kolor (zbyt ciemne będzie pękać przy zwijaniu). Masa: ukręcić masło, powoli dodając przestudzone mleko, wymieszać z bakaliami. Z rolady (jak się da) zdjąć wierzchnią skórkę i posmarować kremem, a potem ewentualnie nasączyć i przełożyć kremem. Zwinąć w rulon, owinąć ściereczką i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin