ROLADA TOFII
Ciasto:
8 jaj
1 szkl. cukru pudru
3/4 szkl. mąki pszennej
1 cukier waniliowy
szczypta soli.
Masa:
1 kostka miękkiego masła
1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego (drugą połówką przekładam wafle albo daję do wyjedzenia dzieciom)
1 szkl bakalii (np. orzechów włoskich)
ewentualnie koniak lub inny alkohol do nasączenia.
Ciasto: ubić pianę z białek z odrobiną soli, żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać mąkę, a na koniec pianę z białek. Wylać na dużą blachę (taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku ok. 30 min - na jasnozłoty kolor (zbyt ciemne będzie pękać przy zwijaniu). Masa: ukręcić masło, powoli dodając przestudzone mleko, wymieszać z bakaliami. Z rolady (jak się da) zdjąć wierzchnią skórkę i posmarować kremem, a potem ewentualnie nasączyć i przełożyć kremem. Zwinąć w rulon, owinąć ściereczką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gryzmek