TORT WANILIOWY
Ciasto:
4 jajka
½ szkl cukru
1 cukier waniliowy
½ szkl mąki
½ proszku do pieczenia
5 dkg migdałów mielonych
Krem:
½ litra śmietanki kremówki
4 cukry waniliowe
¾ szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
50 dkg gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka żelatyny
1 puszka mandarynek
Jajka z cukrem, cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Piec około 40 min w tem 180st.
Kwaśną śmietanę ubić na półsztywne z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z kwaśną śmietaną. Żelatynę rozpuścić w ½ szkl wody i wymieszać z kremem waniliowym
Mandarynki osaczyć. Ciasto posmarować 1/3 kremu. Na nim ułożyć mandarynki, przykryć połowa pozostałego kremu. Ochłodzić, resztę kremu również schłodzić. Kiedy krem zastygnie, łyżeczką do melonów powycinać z niego maleńkie kulki i ułożyć na powierzchni tortu.
Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godz. Tuz przed podaniem tort oprószyć kakao.
Gryzmek