TORT WANILIOWY.rtf

(23 KB) Pobierz
TORT WANILIOWY

                                TORT WANILIOWY

Ciasto:

  4 jajka

                                  ½  szkl cukru

                                    1 cukier waniliowy

½ szkl mąki

½ proszku do pieczenia

  5 dkg migdałów mielonych

Krem:

                                   ½  litra śmietanki kremówki

   4 cukry waniliowe

¾  szkl cukru pudru

   2 łyżki soku z cytryny

50 dkg gęstej kwaśnej śmietany

   1 łyżka żelatyny

   1 puszka mandarynek

 

Jajka z cukrem, cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Piec około 40 min w tem 180st.

Kwaśną śmietanę ubić na półsztywne z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z kwaśną śmietaną. Żelatynę rozpuścić w ½ szkl wody i wymieszać z kremem waniliowym

Mandarynki osaczyć. Ciasto posmarować 1/3 kremu. Na nim ułożyć mandarynki, przykryć połowa pozostałego kremu. Ochłodzić, resztę kremu również schłodzić. Kiedy krem zastygnie, łyżeczką do melonów powycinać z niego maleńkie kulki i ułożyć na powierzchni tortu.

Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godz. Tuz przed podaniem tort oprószyć kakao.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin