WUZETKA(1).doc

(26 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

                                               

                                               WUZETKA

 

 

Ciasto:

3 jajka

2 łyżki kakao

3/4 kostki margaryny

1 i 1/2 szkl. cukru

2 łyżki dżemu

3 szkl. mąki

1 i 1/2 szkl. mleka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

odrobina cynamonu.

                          

                               Krem:

opakowanie śmietany kremówki (0,5 l)

3 łyżki cukru

galaretka cytrynowa lub żelatyna

       polewa czekoladowa na wierzch.

 

 

 

Margarynę, jajka, kakao, cukier, dżem i cynamon dobrze utrzeć. Dodać mąkę, mleko i sodę. Całość dokładnie wymieszać i potem dobrze utrzeć. Wylać na blachę posmarowaną tłuszczem, piec ok. 40 min w 180 st. C. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody. Kiedy zacznie tężeć, wlać ją do śmietany i dokładnie wymieszać. Gdy śmietanę wyłożymy na ciasto, przykryć drugą częścią. Polać polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem na każdym kawałku zrobić kleks ze śmietany. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin