WUZETKA
Ciasto:
3 jajka
2 łyżki kakao
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 szkl. cukru
2 łyżki dżemu
3 szkl. mąki
1 i 1/2 szkl. mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina cynamonu.
Krem:
opakowanie śmietany kremówki (0,5 l)
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa lub żelatyna
polewa czekoladowa na wierzch.
Margarynę, jajka, kakao, cukier, dżem i cynamon dobrze utrzeć. Dodać mąkę, mleko i sodę. Całość dokładnie wymieszać i potem dobrze utrzeć. Wylać na blachę posmarowaną tłuszczem, piec ok. 40 min w 180 st. C. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody. Kiedy zacznie tężeć, wlać ją do śmietany i dokładnie wymieszać. Gdy śmietanę wyłożymy na ciasto, przykryć drugą częścią. Polać polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem na każdym kawałku zrobić kleks ze śmietany.
Gryzmek