Ratafia z grenoble.doc

(21 KB) Pobierz
Ratafia z grenoble

Ratafia z grenoble
Zestaw na 2 litry wodki o mocy 30ż.
1 l nalewu,
20 ml zaprawy orzechowo-korzennej,
800 g cukru,
250 ml spirytusu o mocy 95ż,
100 ml wody.
Nalew:
1 kg wisni,
200 g czarnych porzeczek,
200 g malim,
730 ml spirytusu o mocy 95ż,
300 ml wody.
Zaprawa orzechowo-korzenna:
0,5 g klacza alpinii lekarskiej,
10-15 g lupin niedojrzalych, zielonych orzechow wloskich,
500 ml spirytusu o mocy 50ż.

1. Wisnie oplukac, wydrylowac. 1/10 pestek, wydrylowane wisnie, maliny i oplukane czarne porzeczki zalac 730 ml spirytusu wymieszanego z 300 ml przegotowanej wody. Odstawic do maceracji na 3-4 tygodnie.
2. 260 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc z 250 ml wody, przez co uzyska sie
ok. 500 ml spirytusu o mocy 50ż.
3. Sporzadzic zaprawe: klacza alpinii lekarskiej i lupiny orzechow rozdrobnic
na male kawalki, wlozyc do sloja i zalac spirytusem o mocy 50ż w taki sposob, by spirytus przykryl zupelnie surowiec, odstawic sloj i macerowac 2
tygodnie.
4. Sporzadzic zestaw: polaczyc nalew z cukrem rozpuszczonym w cieplej wodzie,
wymieszac.
5. Wlac spirytus o mocy 95ż, dopelnic woda do objetosci 2 l. Wymieszac i dolewac stopniowo zaprawe orzechowo-korzenna, az do uzyskania odpowiedniego smaku wodki.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 56.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin