Narial Czawal czyli ryz z kokosem.txt

(0 KB) Pobierz
350 g ryzu basmati
820 ml wody
200 g cukru
1/2 l dobrze zmielonych nasion kardamonu
150 g startego, lekko podprazonego kokosu
50 g orzech�w pistacjowych lub cashew
50 g rodzynek
1 L masla

Ryz namoczyc na godzine i odsaczyc na sitku.
W garnku sredniej wielkosci zagotowac wode z cukrem i kardmonem.

Do gotujacej wody wrzucic ryz i ponownie doprowadzic do wrzenia.
Po 2-3 min przykryc i zmniejszyc ogien do minimum.Po 10 min dodac pozostale skladniki i gotowac przez ok 10 min, 
az ryz bedzie gotowy. W�wczas odkryc go na 2-3 min, by odparowal, Na koncu lagodnie wymieszac. 
Mozna podawac z masala dosza(nalesnikami nadziewanymi przyprawionymi ziemniakami) lub atta dosza(nalesnikami z maki z grochu wloskiego)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin