Gofry- kilka sposobów.doc

(31 KB) Pobierz
Babcine gofry

 

Gofry można jeść bez niczego, albo posypane cukrem pudrem lub polane konfiturami - na śniadanie. Są świetne jako deser z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smakują też z czekoladą i kulką lodów waniliowych lub syropem. Zresztą, sami pewnie nieraz zajadaliście się goframi i wiecie, z czym są najlepsze na świecie. A robi się je tak:


Gofry

Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 kostka margaryny roztopionej,
- cukier waniliowy,
- szklanka cukru,
- proszek do pieczenia,
- 2 szklanki wody,
- 5 jajek.


Wszystkie składniki wymieszać i wlewać do gofrownicy.

Gofry

Składniki:
3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżka proszku do pieczenia, mąka tortowa (ok. 10łyżek), cukier lub cukier puder (ok. 3-4łlyżki)


Jajka i cukier (lepszy jest cukier puder)ok. 3-4 łyżeczki zmiksować. Potem dodać resztę składników i wszystko miksować przez chwilkę aż uzyskamy gęsta konsystencje.

Po wyjęciu tostów najlepiej nie klaść ich jeden na drugi lecz oprzeć je o cos az wyparują wtedy będą chrupiące

Gofry - bardzo dobre

Składniki:
- 100 gram miękkiego masła
- 2 łyżki miodu
- 50 gram cukru
- 3 jajka
- 150 gram mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 ml letniej wody
- tłuszcz do posmarowania

 

Masło, miód i cukier wymieszać. Dodać jajka i tak długo mieszać aż masa otrzyma jasno - żółty kolor. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z pozostałymi składnikami i letnią wodą, a następnie połączyć z roztopionym masłem i miodem. Upiec.

Gofry pyszne są z nutellą.

Babcine gofry

Składniki:

·         250 g cukru

·         80 g cukru pudru

·         20 g drożdży piekarskich

·         3 jajka

·         500 g mąki

·         200 ml mleka

·         1/4 puszki piwa

·         200 g roztopionego masła

·         szczypta soli

·         400 ml śmietany Rama Cremefine do ubijania

·         wiśnie w syropie lub konfitury

1.      Wymieszaj mąkę z cukrem.
2. Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka i wlej je do miski z mąką.
3. Dodaj rozpuszczone masło i cukier.
4. Oddziel żółtka, wymieszaj je trzepaczką z resztą zimnego mleka, piwem i solą. Wlej miksturę do miski z mąką, masłem i cukrem.
5. Wymieszaj całość mikserem i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny.
6. Wlewaj do gofrownicy po 30 g gofrowej masy i piecz szybko na złoto.
7. Aha, a moja babcia na przykład dekorowała gofry szachownicą: w co drugą krateczkę wkładała po wisience dobrze odsączonej z soku na przemian z łyżeczką bitej śmietanki.
8. Posyp cukrem i smacznego!

 

Gofry holenderskie

Składniki:
300 g mąki pszennej, 0,5 l mleka, 15 g proszku do pieczenia, 2 jajka, 100 g masła, szczypta soli / można  dodać  trochę  cukru/

Masło rozpuścić. Do miski wlać mleko, wsypać mąkę z proszkiem, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wszystko wyrobić na gładką masę nożykiem miksera. Gdy składniki będą już połączone wlewać stopniowo przestudzone masło i wyrobić jeszcze raz na gładkie ciasto. Musi mieć ono konsystencję ciasta naleśnikowego.


Podawać można na różne sposoby:z ubitą śmietaną, dżemem, sosem adwokatowym itp.

Uwagi:
Najlepiej używać masła, bo wtedy gofry są chrupiące. Po zrobieniu ciasta najlepiej jest je na troche zostawić, żeby mąka napęczniała. Jeżeli stanie się wtedy ciasto za gęste, należy dodać trochę mleka. Po upieczeniu gofrów należy dać im odparować, żeby nie stały się "sflaczałe".

 

 

 
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin